ZEN wrote:
Bio je Hiroshi Isoyama Shihan, ucenik Moriheja Uesibe, osnivaca aikido-a!!! Isoyama sensei je sef u Ibaraki Shibu Dojo u Iwami, postavljen od strane Aikikai organizacije i u ime Moriteru Uesibe, sigurno ne slucajno. To je dojo u kome je Morihej Uesiba ziveo od 1942 do kraja svog zivota 1969 i koji je nazivao (dom aikido-a). E sad nije bas pristojno, ali meni je muka kad citam Vase budalastine i strasno je to koliko pisete, a dosta toga ne znate. Slazem se da o ukusima ne treba raspravljati i normalno je da nekom vise odgovara kako recimo radi Fujimoto, a ne Isoyama, i posteno je kada neko kaze moj subjektivni stav je takav i takav, to je ok! Ali ovakvi komentari na rad sensei Isoyame, e to stavno nije fer i pokazuje da nemate pravu sliku o aikido-u, borilackoj vestini! Na ovom forumu pa da budem blag ima dosta propusta, pogotovu ako ti tekstovi dolaze od ljudi koji imaju dan pojaseve. Mnogi od Vas se razbacuju nekom teorijom i filozofiranjem ali osnovu slabo znaju. To se vidi iz prilozenog napada na sensei Isoyamu koji je ucio vestinu od samog osnivaca. Ispada da je ovaj forum posvecen liku i delu sensei Fujimota, ponekad se spomenu sensei Tissier i Moriteru Ueshiba Doshu i to je to od borilacke vestine zvane aikido. Za one koji tek zele da se upoznaju sa ovom vestinom, to je porazavajuce. Osnovu niko ne spominje a kad to kazem mislim na Moriheja i njegove Uchi-deshi-je. Zapitajte se ponekad sta bi danas Morihej rekao kada bi video kako se njegova vestina radi? Ali pre toga bolje se upoznajte sa vestinom koju Vi mislite da ucite, ima dosta knjiga i dvd-ja, posto se vidi da i Vasi treneri ne rade bas najbolje svoji posao. Da rade Vi ne bi ovako bez blama ispljuvali sensei Isoyamu. Inace moji prijatelji su pre par godina bili na Isoyamin seminar i ispricali su mi da je izuzetan ne samo kao majstor vec i kao covek!!! Pozdrav!
Cao,
Prvo da te pozdravim i da ti se zahvalim sto dajes svoj doprinos nasim konstruktivnim aikido diskusijama. Slazem se sa tobom u potpunosti da je sve subjektivno I da razlicitim ljudima leze I razliciti stilovi vezbanja I nacini rada. Pohvalno je sto si nasao vremena da se upoznas sa sadrzajem foruma ali mozda nisi bas pazljivo sve iscitao. Nije tacno da se velica samo rad Moriterua, Fujimotoa i Tisijera, mada jesu izvanredni majstori. Ljudi su kacili klipove I mnogih drugih japanskih I nejapanskih majstora, kao I majstora koji rade kombinacije aikido vestine I drugih vestina – jiu jitse, krav mage, taekwondo-a, itd. Pored toga, ljudi iz nase federacije posecuju seminare svih stranih majstora koji dodju u Srbiju, a ne samo Fujimotoa, izmedju ostalih imali smo cast da u martu ove godine u Novom Sadu vezbamo tendoryu aikido na seminaru koji je drzao poslednji zivi uchi deshi Moriheija Ueshibe Kenji Shimizu. Kao sto vidis, mi smo vrlo posveceni proucavanju osnove kako si se izrazio.
Ako pogledas glavni meni foruma videces da postoji I tema koja se odnosi na vestine koje nisu aikido. Dakle, na forumu su pokrenute raznovrsne teme bas kako bi se obratila paznja na svestrani karakter borilackih vestina kao takvih, kao I na njihov fizicki i duhovni aspekt.
Ukoliko ti se necije misljenje ne svidja, ne treba to da shvatas toliko licno – I sam si rekao da nisi ti isao na seminare senseija Isoyame vec tvoji prijatelji, dakle imas samo posredno iskustvo, sto nije dovoljno za formiranje definitivnog stava. Nasi komentari nisu bili usmereni na blacenje licnosti senseija Isoyame, vec prosto na cinjenicu da smatramo da nije potrebno toliko grubo raditi da bi se postigao odlican efekat neke aikido tehnike. Uke treba da moze da isprati tehniku koju tori radi, a ako to ne moze, ili je problem u ukeu, ili u toriju. O majstoru Isoyami svoje misljenje cu dati kada ga budem videla uzivo I radila sa njim, a I tebi takodje savetujem da ne budes iskljuciv i dodjes na neki od nasih treninga kako bi mogao licno da vidis kako se u klubu radi I kako rade njegovi majstori, posto je argumentacija koju iznosis o vezbanju aikidoa kod nas bez ikakvog osnova. Takodje, podsetila bih te da su DVD –jevi I knjige koristan materijal za ucenje vestine, ali bez zivog kontakta na tatamiju potpuno beskoristan, kao da ucis da vozis bicikl gledajuci druge kako to rade.
Ja te jos jednom pozdravljam, I nadam se da cemo imati prilike nekad da vezbamo zajedno i razmenimo iskustva uzivo.